Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΘΗΣΕΑΣ"

Κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού στη Βουλή ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι θα επανεκτιμηθούν από κοινού με τους δημάρχους και τους νομάρχες οι εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας .
Παράλληλα έκανε λόγο για παράταση του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» τουλάχιστον ως το 2011.
Υπενθύμισε δε ότι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», το οποίο, έχει ήδη δώσει στους ΟΤΑ τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ για 5 χρόνια με αντικειμενικά και αμιγώς αναπτυξιακά κριτήρια και, με πάνω από 19.117 προενταγμένα έργα.
Μάλιστα, όπως είπε, στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι πόροι από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να έχουμε μία πραγματική εικόνα, τη στιγμή το Ε.Π.Τ.Α. έδωσε, μετά βίας, 1,5 δις ευρώ για 7 χρόνια.
Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τους πόρους προς την Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι στον Προϋπολογισμό του 2009 οι συνολικές πιστώσεις των ΚΑΠ έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 21,7% σε σχέση με το 2008, ενώ σε σχέση, με το 2003, η αύξηση ανέρχεται σε 81,5%.
Παράλληλα αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, η απόδοση του επιπλέον 40% των τελών κυκλοφορίας, δηλαδή επιπλέον 420 εκ. ευρώ, τα οποία προστιθέμενα στο 50% που μεταβιβάζονται έως τώρα, ανεβάζει το συνολικό ποσό σε 946 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, όπως τόνισε, για πρώτη φορά η Σ.Α.Τ.Α. ανέρχεται σ΄ αυτό που ο νόμος ορίζει, δηλαδή στο μισό των Κ.Α.Π., στα 920 εκατ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με το 2008 κατά 23,5%.
Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε και για το Γ΄ ΚΠΣ, τονίζοντας ότι «σήμερα, ο μέσος όρος της απορρόφησης ξεπέρασε το 96%».
Τέλος, όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση επέλυσε βασικά προβλήματα και ικανοποίησε χρόνια αιτήματα του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων τα εξής:
- Θέση σ’ εφαρμογή του νέου Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007), με τον οποίο γίνονται 32 τομές, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοκρατίας, της καθιέρωσης κινήτρων παραγωγικότητας και της αναβάθμισης των συνθηκών εργασίας των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, ιδίως των εργαζόμενων στην καθαριότητα, στα νεκροταφεία κλπ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: