Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ"

Από το http://www.agioianargyroi-neaepoxh.blogspot.com/

Σε αίνιγμα για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση τουν Ο.Τ 409 του Δήμου μας μεταξύ των οδών Κων/πόλεως και Στουρνάρη στην συνοικία της Ανάκασας .
Ήδη πολλά γράφονται και πολύ περισσότερα «λέγονται» για την «οικοπεδοφιλία» που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή.
Ήδη έχουν γραφεί σε διάφορα blogs –με πρώτο αυτό της Δημοτικής Αναγέννησης- αρκετά πράγματα.
Εμείς θα προσθέσουμε ό,τι δεν φωτίστηκε επαρκώς και ό,τι προέκυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 2/7/2009.
Δόθηκαν λοιπόν οι 2 εισηγήσεις (!) που αφορούσαν στο θέμα (ή θέματα). Από εκεί λοιπόν αντλούμε και την πληροφόρηση. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις πρόκειται για τα θέματα :
« Ανάκληση της με αριθμό 215/2002 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου» (13ο θέμα) και «Τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ 409 με χαρακτηρισμό τμήματος αυτού του χώρου σε χώρο πρασίνου» (14ο θέμα). Η απόφαση στο διατακτικό της μέρος , έλεγε :
«Εγκρίνει τον χαρακτηρισμό της εκτάσεως ΑΒΓΔΑ που αποτυπώνεται στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα, σε χώρο Garage.
Η έκταση αυτή ενδείκνυται για δημιουργία Garage γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό Πύργου Βασιλίσσης και θα εξυπηρετεί τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.Στην απόφαση που δόθηκε στα κείμενα της εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχει μία απίστευτη «μαϊμουδιά» .Τα ονόματα των Δημοτικών Συμβούλων που ψήφισαν την ομόφωνη απόφαση , έχουν κοπεί και έχουν προστεθεί δίκην «κολάζ» σε άλλη σελίδα, όπου όμως…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΠΡΩΤΗ
Παρουσιάζεται ως παρών» ο σημερινός Δήμαρχος που τότε , όπως γράφει και το σώμα της απόφασης, δεν είχε προσέλθει αν και κλήθηκε νόμιμα!
Τι σημαίνει αυτή η λαθροχειρία;Μήπως έχουμε παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου;
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ
Ο χώρος αυτός είχε, αρχικά, «χαρακτηριστεί» με αιτιολογημένη έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου , για χώρο σχολείου.Η ίδια υπηρεσία –μέσω του τότε αντιδημάρχου- εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του 2002, τον χαρακτηρισμό της εν λόγω εκτάσεως , σε χώρο Garage. Η ίδια υπηρεσία στις 24/1/2007 εισηγείται … την ανάκληση της απόφασης 215/02 «και την ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ» της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.Άρα ανάβει «πράσινο» στις διεκδικήσεις των ιδιωτών!!! Τελικά ξέρει τι θέλει αυτή η υπηρεσία ή…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΙΤΗ
Σε υπηρεσιακό σημείωμα της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με ημερομηνία 11/10/2005 επισημαίνεται ως προϋπόθεση ολοκλήρωσης της δέσμευσης του χώρου, για Garage, η ύπαρξη «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ» της περιοχής, που μέχρι τότε δεν υπήρχε. Αντί λοιπόν η «Τεχνική Υπηρεσία» του Δήμου να εισηγηθεί το 2007, την ανάγκη προώθησης κυκλοφοριακής μελέτης, προτείνει την απόδοση του χώρου στους ιδιώτες, σε περίοδο δημαρχίας Σαράντη. Άραγε κρύβεται κάτι;
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Στα τέλη του 2008 ο κ. Δήμαρχος συνυπογράφει το γνωστό «μνημόνιο» με τον Ο.Σ.Ε που περιλαμβάνει και «κυκλοφοριακή μελέτη». Όμως, ώ του θαύματος δεν περιλαμβάνει την μελέτη για την δημιουργία Garage που θα εξυπηρετούσε τον Προαστιακό!!!
Τέτοιο δούλεμα! Αντίθετα το περιβόητο «μνημόνιο» περιλάμβανε το κλείσιμο «λακουβών»!!! Αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό από το 2005 ότι ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ παρόμοια μελέτη και παρά το γεγονός ότι η «Τεχνική Υπηρεσία» το 2007 πρότεινε την απόδοση των οικοπέδων στους ιδιώτες!!!Δηλαδή αν η Δημοτική Αρχή ήταν στοιχειωδώς σοβαρή και εννοούσε την αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία Garage, θα περιλάμβανε στο «μνημόνιο» την κυκλοφοριακή μελέτη και μάλιστα ως πρώτο ζητούμενο. Όμως…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΠΕΜΠΤΗ
Στις 2/7/2009 η Δημοτική Αρχή , φέρνει το θέμα στην ημερήσια διάταξη ξαφνικά και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία από τις ενέργειες που όφειλε να κάνει, αν ήθελε πραγματικά τη δέσμευση του χώρου για Garage , ;; ή ό,τι άλλο χρειάζεται η περιοχή (πράσινο πάντως σίγουρα ειδικά μετά την καταστροφή εκατοντάδων δένδρων μεγάλης ηλικίας, μέχρι 50 χρόνων).
Τελικά αποσύρει και πάλι το θέμα για να το επεξεργαστούν καλύτερα.Λες και τρία χρόνια περίπου, που πέρασαν δεν είχαν το χρόνο να το μελετήσουν!!!
Οι παραπάνω μεθοδεύσεις όμως γίνονται ευκολότερα … κατανοητές αν δούμε και άλλα στοιχεία που υπήρχαν στις εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα η αίτηση των ιδιωτών που «ξεκαθαρίζουν» ότι διεκδικούν το χώρα αυτό (περίπου 2 στρέμματα προκειμένου να «αναγείρουμε νέα οικοδομή» για την «αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πιο πάνω οικοπέδων».
ΕΔΩ είναι και το «ζουμί» της υπόθεσης! Θα μπορούσε άραγε να χαρακτηρίσει κανείς αυτή τη διαδικασία χρονοτριβής και ανετοιμότητας της Δημοτικής Αρχής ως τερτίπι «διαπραγμάτευσης»;Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής που δεν μπορεί να λειτουργήσει ορθολογικά και στη βάση σχεδίου για την εξυπηρέτηση των δημοτών της;Ο καθένας βεβαίως βγάζει τα συμπεράσματά του αλλά ήδη ακούγονται πολλά ,για το θέμα και δεν είναι καθόλου κολακευτικά για τον Δήμαρχο και την Αρχή του.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ
Η δική μας άποψη είναι ότι η περιοχή έχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη από αντικατάσταση του πράσινου που καταστράφηκε για τις απαιτήσεις της ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή του προαστιακού.
Ο χώρος που συζητάμε είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ για τη δημιουργία πνεύμονα στην περιοχή και το Δήμο μας αφού έχουμε μία από τις πλέον άθλιες αναλογίες πράσινου –πολιτών και έκτασης.
Αν αυτό συνδυαστεί και με κατασκευή υπόγειου χώρου PARKING θα είναι η πλέον ικανοποιητική εξέλιξη αφού:
· Η Στουρνάρη είναι ιδιαίτερα στενός δρόμος και χωρίς πεζοδρόμια.
· Η μέχρι στιγμής ενημέρωση που έχει το Δημοτικό Συμβούλιο , είναι ότι πρόκειται να κατασκευαστεί «σταθμός» στο ύψος της Μεσολογγίου για τον Προαστιακό.
· Η Στουρνάρη είναι δρόμος κατά μήκος διέλευσης του Δήμου μας και μάλιστα λεωφορειακής γραμμής , όπως πρόκειται να γίνει και η Κων/πόλεως και άρα ο χώρος Garage εκτιμάται απαραίτητος προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η οδική κίνηση.
· Η ανακούφιση αυτή είναι απαραίτητη για τον πρόσθετο λόγο ότι οι στενοί δρόμοι της περιοχής, η αποκοπή της Μεσολογγίου και η επιπλέον φόρτιση από τα οχήματα που χρησιμοποιούν τη διάβαση της Ευβοίας και εισέρχονται στην Ανάκασα, δημιουργούν συνθήκες έντονης κυκλοφοριακής πίεσης και προοιωνίζονται πιθανά ατυχήματα, όταν δεν υπάρχουν πεζοδρόμια για τη διέλευση των πεζών.
Λογικές διαπραγμάτευσης και πιθανών «ανταλλαγμάτων» από τους ιδιώτες , είναι από εμάς καταδικαστέες και εναντίον των δημοτών μας.
Επιβάλλεται η διεκδίκηση του χώρου και η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που προηγούνται οποιουδήποτε άλλου συμφέροντος.
Καλούμε την Διοίκηση του Δήμου να επιδείξει επιτέλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα , αντί να σύρεται από επιθυμίες που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των δημοτών και της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: