Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΣτΕ: Άμεση η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων στους ΟΤΑ

Προστασία σε χιλιάδες συμβασιούχους, προσφέρει εισαγγελική γνωμοδότηση, με την οποία υποχρεώνεται το Δημόσιο, οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ να συμμορφώνονται με τις προσωρινές δικαστικές διαταγές και τις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που εκδίδουν τα δικαστήρια υπέρ των εργαζομένων.

Παράλληλα υποχρεώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, να εγκρίνει τις δαπάνες για την πληρωμή των συμβασιούχων που εξασφάλισαν την παραμονή στην εργασία τους, μέσω αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Οι συγκεκριμένες προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστα, αποτελούν «εκτελεστούς τίτλους», που είναι δεσμευτικοί για τη Διοίκηση και υποχρεώνουν αυτομάτως τα αρμόδια όργανα να αποδέχονται τις υπηρεσίες των εργαζομένων και να τους καταβάλλουν τις νόμιμες αποδοχές τους για το διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

Να σημειωθεί πως η γνωμοδότηση αυτή ανοίγει το δρόμο για να πληρωθούν αναδρομικά συμβασιούχοι για όσο διάστημα τους κάλυπταν οι ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις, βάζει τέλος στο καθεστώς κατά το οποίο συμβασιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά χωρίς να μπορούν να πληρωθούν και ενισχύει τη δικαστική τους προστασία.

Ο κ. Κολιοκώστας σημειώνει ότι οι συνταγματικές διατάξεις, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εγγυώνται την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε δικαστήριο, αλλά και ικανοποίηση του δικαιώματος που επιδικάστηκε από το δικαστήριο, δηλαδή την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης.

Βάσει αυτού, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να εκτελεί τις προσωρινές διαταγές ή τα ασφαλιστικά μέτρα για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και το Ελεγκτικό Συνέδριο να θεωρεί τα εντάλματα πληρωμής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: