Κυριακή 11 Μαΐου 2008

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πήρε το «πρωτάθλημα» για το οποίο κανένας Έλληνας δεν είναι περήφανος: Της πιο ακριβής χώρας στην Ευρώπη στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Καταναλωτών για δεκάδες βασικά είδη σούπερ μάρκετ οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν έως 168% ακριβότερα από τους καταναλωτές σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Το πρόβλημα είναι τόσο οξύ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, καθώς ακόμα και αμιγώς ελληνικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα, οι τιμές είναι υψηλότερες στη χώρα μας απ’ ότι στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει 35% ακριβότερα τη φέτα από τον Γερμανό, ενώ οι τιμές είναι κατά 167% ακριβότερες για το γιαούρτι και 25% το ελαιόλαδο.
Στα παραδείγματα που δίνονται από τις συγκρίσεις είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά. Για 86 βασικά προϊόντα, τρόφιμα και είδη νοικοκυριού, στη Γερμανία ο καταναλωτής πληρώνει 162,7 ευρώ και στην Ελλάδα 215,70.
Μερικά παραδείγματα: Ένας Βερολινέζος αγοράζει ένα κιλό γιαούρτι με 0,93 ευρώ, ενώ ένας Αθηναίος ακριβώς για το ίδιο προϊών πληρώνει στο ταμείο 2,49 ευρώ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην πορτοκαλάδα. Στη Γερμανία ένα μπουκάλι του 1,5 λίτρου κοστίζει 0,39 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στα 0,74 ευρώ.
Το πλέον απίστευτο είναι ότι οι τιμές είναι ακριβότερες ακόμα και για καθαρά ελληνικά προϊόντα. 200 γραμμάρια φέτα στο Βερολίνο στοιχίζουν1,39 ευρώ, ενώ στην Αθήνα κοστίζει 1,88 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τις πιπεριές Φλωρίνης. Για ένα γυάλινο βάζο με πιπεριές 720 γραμμ. ο Αθηναίος θα πληρώσει 1,79 ευρώ, ενώ ο Βερολινέζος 1,49 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 17.900 ευρώ και στη Γερμανία 27.200, δηλαδή η αγοραστική δύναμη του Έλληνα και του Γερμανού διαφέρει κατά πολύ. Κι όμως στη χώρα μας τα προϊόντα είναι ακριβότερα!
Την ίδια ώρα τα νέα από το πεδίο του πληθωρισμού δεν είναι καθόλου ευοίωνα καθώς παρέμεινε αμετάβλητος στο 4,4%, που συνιστά υψηλό εξαετίας.

ΠΗΓΗ : www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: