Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Δύσκολες ημέρες έρχονται για αρκετούς δήμους της χώρας , φυσικά και για τους Αγίους Αναργύρους, αφού η ΚΕΔΚΕ προβλέπει ότι το έλλειμμα μόνο για το 2008 θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης των δήμων.
Οι κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί,φροντίδα στο σπίτι,κοινωνικές υπηρεσίες) αλλά και η μισθοδοσία των υπαλλήλων θα είναι τα πρώτα θύματα. Όσο για τα 2,9 δις που χρωστάει η κεντρική εξουσία στους δήμους(σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να καταβληθούν από το 2009 κι αυτό με ομόλογα σε δέκα ετήσιες δόσεις! Οι δήμοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα αυτά σαν ενέχυρο στις τράπεζες για λήψη δανείου. Με τα δάνεια οι δήμοι θα μπορούν να κλείσουν τις τρύπες και ενδεχόμενα να κάνουν κάποια έργα με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Έτσι λοιπόν μόνοι κερδισμένοι θα βγουν οι τράπεζες και οι εργολάβοι ενώ η κυβέρνηση επικαλούμενη την οικονομική κρίση θα κλείσει τη στρόφιγγα στους δήμους(λόγω του Καποδίστρια 2) μεταβιβάζοντας μια σειρά από αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο οι νέοι συν ενωμένοι δήμοι να παίξουν ρόλο φοροεισπράκτορα ώστε να εξυπηρετηθούν οι κρατικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: