Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΥΠΕΣ: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από το http://www.aftodioikisi.gr/

«Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο στενό δημόσιο τομέα, ούτε στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις»,
διευκρίνιζαν στην aftodioikisi.gr πηγές του υπουργείου Εσωτερικών μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις* του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο συνέδριο του «Economist». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είπε τίποτε διαφορετικό από όσα έχει πει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, υπενθυμίζοντας προχθεσινή του συνέντευξη στην οποία είχε υποστηρίξει ότι όσοι μετατάσσονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) στο στενό δημόσιο τομέα θα περνούν από διαδικασία αξιολόγησης μέσω ΑΣΕΠ και -εφόσον δεν κριθούν επαρκείς- θα απολύονται.

Παράλληλα, διευκρίνιζαν ότι όταν ο υπουργός Εσωτερικών είπε την Τετάρτη στη Βουλή ότι δεν θα γίνουν απολύσεις εννοούσε προφανώς το στενό δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά στη δοκιμαστική υπηρεσία των εργαζομένων που θα μετατάσσονται από τις ΔΕΚΟ στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς θεωρούνται απολύσεις και νέες προσλήψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ναι μεν θα προβλεφθεί (οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο υποχρεούνται σε διετή δόκιμη υπηρεσία), αλλά αφενός μπορεί να μην είναι τριετής και αφετέρου μπορεί να μην ισχύσει για όλους, αλλά γι' αυτούς που έχουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας στο Δημόσιο.

Καμία συζήτηση για τις δημοτικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τους εργαζομένους των δημοτικών επιχειρήσεων που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα, ουδέποτε έχει τεθεί απολύσεων μέσω μετατάξεων, καθώς:

- Αφενός, η περίπτωσή τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτές των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Οφέλειας (ΔΕΚΟ), με την έννοια ότι οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στους δήμους όπου και μετατάσσονται οι υπάλληλοι, ενώ αντιθέτως στις υπό κατάργηση ή συγχώνευση ΔΕΚΟ το αντικείμενο των εργασιών τους είτε συρρικνώνεται είτε παύει να υφίσταται

- Αφετέρου, οι εκπρόσωποι της τρόικας πάντα μιλούν με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τον «Καλλικράτη» που μείωσε αιρετούς και συμβασιούχους κατά δεκάδες χιλιάδες και ουδέποτε έχουν θέσει στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θέμα απολύσεων εργαζομένων αορίστου χρόνου στις δημοτικές επιχειρήσεις.

«Ακριβές» απολύσεις, εθελούσια

Να σημειωθεί ότι στη Βασιλίσσης Σοφίας θεωρούν ότι αν συνεχιστεί ο περσινός και ο φετινός ρυθμός αποχωρήσεων από το Δημόσιο (το 2011 53.000 εργαζόμενοι και το 2011 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν του 55.000) και με την αναλογία με τις προσλήψεις να έχει διαμορφωθεί πλέον στο 1 προς 10, ο στόχος για μείωση του μισθολογικού κόστους την τετραετία 2010-2013 από 23 σε 16 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί, ακόμη κι αν δεν υπάρξει καμία απόλυση ή πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Τόσο δε η επιλογή των απολύσεων όσο και αυτή της εθελούσιας εξόδου, αν και θα μειώσουν το μισθολογικό κόστος μεσο-μακροπρόθεσμα, είναι «ακριβές» βραχυπρόθεσμα, καθώς απαιτούνται κονδύλια για τις αποζημιώσεις και τα κίνητρα αντίστοιχα. Κονδύλια που οπωσδήποτε είναι δύσκολα να βρεθούν σε περίοδο «ισχνών αγελάδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: