Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Αττική: 1 στους 3 δήμους λέει όχι στις συνενώσεις

Απο το www.aftodioikisi.gr
Μόνο 22 από τους 122 δήμους και κοινότητες της Αττικής έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για εθελοντικές συνενώσεις, 42 (δηλαδή ένας στους τρεις) έχουν ταχθεί κατά της συνένωσης, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚΝΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Να σημειωθεί ότι στη συνέλευση υπήρξαν αντιδράσεις για τις συνενώσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς όπως επισημάνθηκε από πολλούς δημάρχους, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ η εξαγγελία για τη δημιουργία 370 νέων δήμων, δείχνει ότι το χωροταξικό έχει προαποφασιστεί ερήμην των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα, κατά των συνενώσεων τάχθηκαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Ηρακλείου Αττικής Σταύρος Γεωργόπουλος και Θρακομακεδόνων Θέμης Οικονόμου.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε εν όψει του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι κοινοτήτων Αττικής, , συμφώνησαν σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, έθεσαν μετ’ επιτάσεως τα θέματα για τις νέες αρμοδιότητες και την οικονομική τους κάλυψη, καθώς και την αποπληρωμή των ποσών, που οφείλει η κεντρική διοίκηση στους ΟΤΑ, όπως πχ οι παρακρατημένοι πόροι, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα τόνισαν την ανάγκη να θεσπιστεί Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, ως β΄ βαθμός στην Αττική.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημ. Καλογερόπουλος, 90% των δημοτικών συμβούλων στους δήμους της Αττικής θα αντιταχθούν στη διαδικασία αν δεν εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί στο Συνέδριο της Κυλλήνης. Όπως είπε ο κ. Καλογερόπουλος:
• To σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει ξεκάθαρη και σαφή αναφορά στην καθιέρωση της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης στην Αττική. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί, όπως και το τι θα γίνει με τις μητροπολιτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, (κρατικές αρμοδιότητες) οι οποίες ασκούνται από κρατικούς οργανισμούς στο λεκανοπέδιο.
• Δεν συνοδεύεται από ένα συγκροτημένο, οικονομικό πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων δήμων. Οι αναφορές στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ είναι γενικές, ασαφείς και δεν αναφέρεται ύψος χρηματοδοτήσεων. Ούτε προβλέπεται υποστηρικτικός μηχανισμός για την εφαρμογή και υλοποίηση της μεταρρύθμισης, όπως έχει ζητήσει η ΚΕΔΚΕ.
• Υπάρχουν αναφορές στο πρόγραμμα ότι κάθε νέα αρμοδιότητα που θα αποδίδεται θα κοστολογείται και θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους, αλλά η εμπειρία, μας υποχρεώνει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς υπήρξαν ανάλογες διατάξεις και σε παλαιότερους νόμους, αλλά δεν τηρήθηκαν. Όχι μόνο δεν αποδόθηκαν οι αντίστοιχοι πόροι, αλλά είχαμε επιπλέον παρακρατήσεις πόρων της Αυτοδιοίκησης.
• Δεν ξεκαθαρίζεται τις ακριβώς θα γίνει με το Φ.Π.Α Τι ποσοστό θα αποδοθεί κι αν η απόδοση μέρους του ΦΠΑ συνεπάγεται ότι θα εισπράττεται από τους μηχανισμούς των δήμων.
• Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της και σε ότι αφορά τις αλλαγές στο φορολογικό, αν δηλαδή θα υπάρξει ανακατανομή προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, χωρίς την αύξηση υπαρχόντων ή την επιβολή νέων φόρων.
• Ασάφειες υπάρχουν και σε ότι αφορά τις νέες αρμοδιότητες. Σε πολλές περιπτώσεις αλληλοσυγκρούονται ή δεν φαίνεται να είναι σαφώς οριοθετημένες, (π,χ αρμοδιότητες που αφορούν το περιβάλλον αναφέρεται ότι θα ασκούνται και από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και τις Γενικές διοικήσεις). Απαιτείται να γίνει λεπτομερής καταγραφή των αρμοδιοτήτων για να μην υπάρχουν ασάφειες και αλληλοεπικαλύψεις.

Απαιτείται η σύνταξη νέου κώδικα Αυτοδιοίκησης
Παράλληλα Το σύνολο των δημάρχων επέμεινε στην απόδοση των οφειλομένων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση πόρων, ( 331,500 εκατ. ευρώ οφειλόμενα του 2009, και 550 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ του 2010) επισημαίνοντας ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Ο δήμαρχος Καλλιθέας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Ασκούνης, επισήμανε πως «το πρόγραμμα Καλλικράτης είναι δική μας υπόθεση, δηλαδή των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι είναι και οι εγγυητές της επιτυχίας του».

Ζήτησε από τα μέλη της ΤΕΔΚΝΑ να στηρίξουν την προσπάθεια για την αναδιάταξη του διοικητικού χάρτη της χώρας αλλά και να βελτιώσουν με τις προτάσεις τους το κείμενο, όπου χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες, ο κ. Ασκούνης είπε πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες και τους δήμους θα περιορίσει το κεντρικό, συγκεντρωτικό κράτος, αλλά παράλληλα η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει και ποιες ακόμη αρμοδιότητες θα πρέπει να μεταφερθούν στους δήμους, αν και όλες θα πρέπει να προσδιοριστούν εξαρχής, προκειμένου να αποφευχθούν συγχύσεις και αλληλοκαλύψεις, που οδηγούν στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών.
Για ενίσχυση των οικονομικών πόρων της Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο δήμαρχος Καλυβίων, Πέτρος Φιλίππου, και επικεφαλής παράταξης, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα του εκλογικού συστήματος το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να είναι η απλή αναλογική, όπως στην περίπτωση της εκλογής περιφερειακών οργάνων, για να εξασφαλιστεί η δημοκρατική εκπροσώπηση.
Τέλος, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που πρόσκειται στο ΚΚΕ και δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, τόνισε πως το πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί συνέχιση των αντιδραστικών ρυθμίσεων, που έχουν γίνει από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με σκοπό τις αναγκαστικές συνενώσεις . «Δεν μπορεί να υπάρξει από εμάς συναίνεση, υπάρχουν δύο αντιδιαμετρικά ταξικές προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: