Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Θα ψηφίζουμε… «γερμανικά»



Ένα βήμα πριν ανοίξει τα χαρτιά της για τον νέο εκλογικό νόμο βρίσκεται η κυβέρνηση.
Μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης, αφού προηγουμένως η σχετική πρόταση και οι «παραλλαγές» της παρουσιαστούν και τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πρωθυπουργός έχει «εξουσιοδοτήσει» για τη σύνταξη του νέου εκλογικού νόμου την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που παρέλαβε από τις πρώτες μέρες κείμενο-μπούσουλα με λεπτομερή στοιχεία για την προσαρμογή του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου στην ελληνική πραγματικότητα.

Το εν λόγω κείμενο εστάλη στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στις 26 Οκτωβρίου από τον επικεφαλής ομάδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ειδικών επιστημόνων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου (προέδρου σήμερα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής).Προβλέπεται αναλογική εκπροσώπηση της τάξης του 87%, που σημαίνει πριμοδότηση 40 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Οι έδρες που δικαιούται κάθε κόμμα προσδιορίζονται από το συνολικό εθνικό ποσοστό και κατανέμονται στις περιφέρειες με το αναλογικό σύστημα (το γερμανικό προβλέπει απλή αναλογική γιατί εκεί υπάρχει «παράδοση» συμμαχικών κυβερνήσεων).
Όριο αντιπροσώπευσης παραμένει το 3%, έτσι κόμμα που δεν συγκεντρώνει αυτό το ποσοστό στην επικράτεια δεν μπορεί να πάρει έδρα.
Θα υπάρχουν 160 ή 180 μονοεδρικές περιφέρειες και 100 βουλευτές για όσους εκλέγονται στις μείζονες περιφέρειες (πέντε). Πέντε βουλευτές θα αφορούν τους Ελληνες της διασποράς και θα εκλέγονται με τη διαδικασία του ψηφοδελτίου Επικρατείας ή σε ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες.
Σε κάθε έναν από τους νομούς θα εκλέγεται ένας τουλάχιστον βουλευτής.
Λίστα στην Περιφέρεια, σταυροδοσία στις μονοεδρικές, εκλογή βουλευτή με σχετική πλειοψηφία, τρεις οι υποψήφιοι βουλευτές. Στην πρώτη εφαρμογή του νόμου η εκλογή μπορεί να γίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο (στην πρόταση Παπαϊωάννου).
Ο υποψήφιος μπορεί να είναι ταυτόχρονα υποψήφιος βουλευτής σε πολυεδρική και μονοεδρική περιφέρεια. Στην περίπτωση αυτή, αν εκλεγεί, επιλέγει υποχρεωτικά την έδρα της μονοεδρικής.
Διπλή ψήφος; Διαφορετική επιλογή κόμματος και βουλευτή; Η πρόταση θεωρείται ότι έχει πολλά αδύνατα σημεία.
Πέντε μείζονες περιφέρειες: Μακεδονίας-Θράκης (εκλέγει 78 βουλευτές), Δυτικής Ελλάδος (59), Κεντρικής Ελλάδας (40), Νομού Αττικής (87), Κρήτης-Νησιών του Αιγαίου (31).
Ένα ψηφοδέλτιο και μία κάλπη: αναγράφονται η ευρεία εκλογική περιφέρεια και οι υποψήφιοι της λίστας και δεύτερον η μονοεδρική και οι υποψήφιοι.
Τα μικρά κόμματα θα δικαιούνται περισσότερες έδρες στην περιφέρεια.
Καταργείται η άνιση μεταχείριση των συνδυασμών συνασπισμών κομμάτων.
Η ανάδειξη των υποψηφίων θα γίνεται με εσωκομματική διαδικασία βάσει των σχετικών καταστατικών ρυθμίσεων
.
ΥΓ: Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι οι ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ενοποιούνται με τη ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ και τη ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ.
Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: