Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Κόμματα: από αρνητικά έως επιφυλακτικά για τον «Καλλικράτη»

Από το www.aftodioikisi.gr
Από την πλήρη αντίθεση (Παπαρήγα) έως την έκφραση φόβων για την αποτυχία του (Τσίπρας), κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικράτη».
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του κόμματός της με τον «Καλλικράτη», τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια ο έλεγχος να γίνεται πλέον από κάτω αντί από πάνω.

Μάλιστα, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευθεί η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης από το σχέδιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Αναρωτήθηκε δε αν είχαμε αποκέντρωση με τη μεγάλη αλλαγή του «Καποδίστρια» που μείωσε τους δήμους από περίπου 5500 σε 1000.
«Θνησιγενή υπόθεση όπως και αποδείχθηκε και ο ‘Καποδίστριας’», χαρακτήρισε το σχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Αντιπρότεινε δε 15 περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες θα αποτελείται από 25 δήμους, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τους μετανάστες, καθώς «αλλοιώνεται η ελληνικότητα του εκλογικού σώματος.»
Για σχέδιο που είναι καταδικασμένο να αποτύχει λόγω έλλειψης πόρων («το κράτος εδώ και χρόνια παρακρατά τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους», είπε χαρακτηριστικά) έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τον «Καλικράτη», τονίζοντας ότι μέσα από το σχέδιο θα αναδυθεί ο εκλογικός νόμος, ενώ οι δήμοι θα μετατραπούν μεταξύ άλλων σε εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: