Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Παπανδρέου: προχωρά άμεσα ο «Καλλικράτης»

Aπό το www.aftodioikisi.gr
Αναγκαία τομή για την αλλαγή στη λειτουργία του κράτους αλλά και για την δημοσιονομική ανάταξη της χώρας χαρακτήρισε το σχέδιο «Καλλικράτης» από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε ούτε μία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε όλους τους αιρετούς, τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες να λάβουν ενεργό μέρος σε αυτές τις, «αποφασιστικής σημασίας», αλλαγές.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου «είναι υπόθεση όλης της χώρας» και θα προχωρήσουν με «τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενσωματώνοντας κάθε χρήσιμη πρόταση.» Πρόσθεσε δε ότι ο «Καλλικράτης» είναι «στόχος Εθνικής σημασίας» και η κυβέρνηση θα τον στηρίξει με όλα τα μέσα και όλους του πόρους, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη συνεισφορά του ΕΣΠΑ.
Άλλωστε, υπενθύμισε ότι είναι τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ που έβαλαν τα θεμέλια για τις αλλαγές αυτές, ενώ αξιοποιήθηκαν και οι μελέτες του ΙΤΑ. Πρόσθεσε, δε με έμφαση απαντώντας κυρίως σε διάφορες φωνές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σχετική δήλωση έκανε και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5584) για «κομματική κοπτοραπτική» στις συνενώσεις των δήμων, τόνισε ότι στην κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν χωράνε, «είναι πολυτέλειες». Κάλεσε δε όλους τους δημάρχους να δείξουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την καρέκλα.

Συμμετοχή και των μεταναστών
Κατά τον πρωθυπουργό η αλλαγή στην αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης είναι το τρίτο αναγκαίο βήμα αλλαγών στο πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη μετά τις αλλαγές στις προσλήψεις που πλέον θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και την προϋπόθεση να δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο μια απόφαση, προκειμένου να είναι εκτελεστή.
Μάλιστα, όπως είπε, οι νέοι ισχυροί δήμοι και οι αιρετές περιφέρειες θα λειτουργούν από την πρώτη στιγμή μέσα σ’ αυτό το καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας απαλλαγμένοι έστω και από καχυποψία διαφθοράς. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θεσμό του Συνήγορου του δημότη αλλά και τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών «που είναι πλήρως ενταγμένοι και θα συμβάλουν στην επίλυση τοπικών θεμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: