Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Νομοσχέδιο για τη μέτρηση της ακτινοβολίας

Τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, με αντικείμενο τη διαρκή μέτρηση και καταγραφή των επιπέδων της ακτινοβολίας, που οφείλεται στο σύνολο των σταθμών κεραιών κάθε είδους, προβλέπει προσχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για περίπου ένα μήνα, με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν/Σ σκοπός του παρατηρητηρίου είναι ο διαρκής έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και η διαρκής ενημέρωση μέσω ενός διασυνδεδεμένου συστήματος «Δικτύου» σταθερών, κινητών και φορητών σταθμών μέτρησης των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Το «Δίκτυο» περιλαμβάνει το κέντρο διαχείρισης ελέγχων και μετρήσεων, τους σταθερούς και κινητούς σταθμούς μέτρησης της ακτινοβολίας, καθώς και φορητό εξοπλισμό για τον άμεσο έλεγχο μιας περιοχής.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, το σύστημα προβλέπει την ανάπτυξη ενός δικτύου που θα καλύπτει όλη τη χώρα, με σκοπό τη συνεχή μέτρηση και καταγραφή των επιπέδων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Οι μετρήσεις θα διεξάγονται σε 24ωρη βάση και θα επεξεργάζονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στη συνέχεια θα προβάλλονται μέσω του Ιντερνετ, σε κατάλληλη διαμορφωμένη σελίδα.
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, το σύστημα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πειραματική λειτουργία το 2009-2010 και σε πλήρη λειτουργία το 2011, περιλαμβάνει χίλιους σταθμούς μέτρησης, πανελλαδικά, από τους οποίους το 70% σταθερή και το 30% κινητή. Θα υπάρχουν και πέντε φορητοί σταθμοί μέτρησης.
Το κόστος του συστήματος θα ανέλθει σε περίπου 4 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Δ' ΚΠΣ και την ΕΕΤΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη το σύστημα θα το αναπτύξει η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αλλά θα αξιοποιηθεί και η εμπειρία που υπάρχει μέχρι στιγμής από την πιλοτική λειτουργία του συστήματος ΕΡΜΗΣ, που υποστηρίζεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Τα όρια ακτινοβολίας θα είναι κατά 30% χαμηλότερα από τα ελάχιστα που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν πρόκειται να απλοποιηθεί η υπάρχουσα διαδικασία αδειοδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η οποία, όπως παραδέχθηκε, είναι πάρα πολύ πολύπλοκη και δεν αρέσει στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.
Ανέφερε επίσης ότι ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να καλέσει την αρμόδια υπηρεσία να μετρήσει τα επίπεδα ακτινοβολίας στο σπίτι του, αφού προηγουμένως πληρώσει ένα παράβολο, περίπου 100 ευρώ.
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι θα υπάρξουν ποινές για όσους σταθμούς υπερβαίνουν τα όρια ακτινοβολίας. Οι ποινές αυτές θα είναι είτε χρηματικές αλλά θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και το κλείσιμο του σταθμού.
ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: