Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής για τις περιπτώσεις τοποθέτησης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, καθώς κάθε χρόνο προκαλούνται 300 ατυχήματα.
Μόνο στην Αττική, το 2007 σημειώθηκαν οκτώ θανατηφόρα τροχαία και ένα ακόμη το πρώτο τρίμηνο του 2008.
Καθώς τις περισσότερες φορές που απομακρύνονται οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες -όπως στις περιπτώσεις των Δήμων Αμαρουσίου και Κηφισιάς- ξαναστήνονται από τους επιτήδειους, ο κ. Ρακιντζής πρότεινε η σχετική παράβαση να μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα και μάλιστα αυτόφωρο, τόσο για τον διαφημιστή όσο και για τον διαφημιζόμενο.
ΟΙ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ» ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων για το 2007, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εξέτασε συνολικά 798 υποθέσεις, ενώ σε 64 περιπτώσεις διέταξε αυτεπάγγελτη έρευνα. Κατατέθηκαν 346 επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, εκδόθηκαν 2.047 πορίσματα, ενώ τα σώματα και οι υπηρεσίες ελέγχου και επιθεώρησης διενήργησαν συνολικά 3.537 ελέγχους.
«Πρωταθλητές» στην κακοδιοίκηση, με βάση το ποσοστό των υποθέσεων που απασχόλησαν τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αναδεικνύονται οι δημόσιες υπηρεσίες (26,6%), οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (18,2%), οι δήμοι και οι κοινότητες (17,9%), τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (9%) και οι εποπτευόμενοι ιδιωτικοί φορείς (8,5%).
Οι περισσότερες υποθέσεις, κατά μορφή προβλημάτων, αφορούν σε παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας (ποσοστό 57,3%), σε παράνομη ενέργεια (17,2%), παραβάσεις κώδικα διοικητικής διαδικασίας (6,9%), διαφθορά και ποινικά αδικήματα (5,8%), οργανωτικά προβλήματα (4,4%) και σε παράβασης της αρχής διαφάνειας (ποσοστό υποθέσεων σχετιζόμενα με αυτή 3,9%).
πηγη: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: