Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Η δουλειά τρώει τους Ελληνες


Με κόπο και πόνο βγάζουν το μεροκάματο οι Ελληνες. Μελέτη, που έγινε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έδειξε ότι η εργασία επηρεάζει την κατάσταση της υγείας τους σε διπλάσιο ποσοστό, σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους. Αλλη μελέτη μάς κατατάσσει στην τρίτη υψηλότερη θέση σε ώρες απασχόλησης.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προαγωγής Υγείας στους Χώρους Εργασίας, κ. Δήμητρα Πετανίδου, με αφορμή την έναρξη εκστρατείας με τίτλο «Η Ευρώπη σε Κίνηση». Η εκστρατεία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ως στόχο τη βελτίωση της υγείας των εργαζομένων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την κ. Πετανίδου, το 60% των εργαζομένων στην Ελλάδα αναφέρουν ότι η εργασία επηρεάζει την κατάσταση της υγείας τους, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης των 27 χωρών είναι 35%.
Τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία είναι οι μυοσκελετικές παθήσεις, η κόπωση, το στρες, οι πονοκέφαλοι και η ευερεθιστότητα.
Οι Ελληνες έρχονται τρίτοι στην κατάταξη των περισσοτέρων εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, μετά τους Τούρκους και τους Ρουμάνους, ενώ σε ποσοστό που ξεπερνά το 40% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η δυσμενής αυτή εικόνα μπορεί να βελτιωθεί με ειδικές παρεμβάσεις προαγωγής Υγείας στην εργασιακή πρακτική. Η εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων στη Γερμανία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 36% η νοσηρότητα των εργαζομένων και οι απουσίες τους από τη δουλειά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παρεμβάσεις συμφέρουν εργαζόμενους και εργοδότες, καθώς -εκτός των άλλων- αυξάνουν και την παραγωγικότητα. Εκτιμάται ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην προαγωγή της Υγείας στον εργασιακό χώρο μειώνει κατά 2,5 έως 4,8 ευρώ τις δαπάνες που σχετίζονται με ασθένειες.


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: