Την ώρα που η απερχόμενη διοίκηση Σαράντη διατυμπανίζει ότι υπάρχει πλεόνασμα 600.000 ευρώ, ο Δήμος Αγ. Αναργύρων - Καματερού πλημμυρίζει, καταγγέλλει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κομματάς, που παρουσιάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα φέρει περισσότερο πράσινο στην πόλη με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υδάτων, ώστε να αρδεύουν το πάρκο Τρίτση και να μην πνίγουν τις γειτονιές.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
 
* Πού οφείλεται η υποβάθμιση της περιοχής σας;
Πάντα η κεντρική κυβέρνηση αντιμετώπιζε τις περιοχές της δυτικής Αττικής ως να κατοικούνταν από παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν γίνει έργα υποδομής, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά ή τα συγκοινωνιακά. Η περιοχή μας είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη, καθώς συνορεύει με τον ΧΥΤΑ της Φυλής, την εθνική οδό και όλα αυτά τα χρόνια οι δήμαρχοι δρούσαν με σκοπό την προσωπική τους προβολή, παρά την επίλυση προβλημάτων. Αρκεί να σας αναφέρω ότι από τη διέλευση των απορριμματοφόρων υπάρχει μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Τα τελευταία χρόνια έπαψαν να γίνονται αντισταθμιστικά έργα, με αποτέλεσμα η περιοχή του Καματερού να έχει υποβαθμιστεί.
 
* Τι θα μπορούσε να γίνει για να μην πνίγεται η περιοχή όταν βρέχει;
Πρόσφατα στο Καματερό δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν γιατί δεν υπάρχει μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας από τον ορεινό όγκο του Ποικίλου όρους. Επίσης, τα υπάρχοντα ρέματα ήταν ασυντήρητα, με αποτέλεσμα τα νερά να ξεχειλίζουν και να πλημμυρίζουν σπίτια. Στους Αγ. Αναργύρους δεν υπάρχει αγωγός ομβρίων υδάτων σε μεγάλο μέρος του κέντρου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατευτούν τα σπίτια και οι άνθρωποι που πλήττονται από τις πλημμύρες. Θα μπορούσαν να υπάρχουν αποταμιευτήρες και τα ύδατα να διοχετεύονται στο πάρκο Τρίτση, ώστε πραγματικά να αποτελέσει ένα κόσμημα για την περιοχή μας και να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στη μόλυνση που προκαλεί ο ΧΥΤΑ Φυλής. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει και άλλες μικρότερες εγκαταστάσεις να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων.
 
* Τα οικονομικά του δήμου σε τι κατάσταση βρίσκονται; Γιατί δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα;
Αυτή είναι μια ερώτηση που θα έπρεπε η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Σαράντη να απαντήσει, γιατί έχει τεράστιες ευθύνες. Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, ο κ. Σαράντης θα μπορούσε να εξασφαλίσει πόρους για την υλοποίηση διαφόρων έργων. Εν τούτοις, δεν έχει κάνει κάτι γι' αυτό. Ακολουθεί την πολιτική του Σαμαρά με τα δήθεν πλεονάσματα. Αναφέρει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι ο δήμος έχει 600.000 ευρώ πλεόνασμα. Αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι πριν έναν μήνα αποφάσισε να βάλει χέρι στο αποθεματικό για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ύψους 25.000 ευρώ, προκειμένου να συντηρήσει παιδικές χαρές την προεκλογική περίοδο. Την ίδια ώρα, βιώνουμε την καθημερινή λεηλασία του δήμου, αφού κάθε δύο με τρεις μέρες εντοπίζουμε ότι έχουν κλαπεί οι εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών.
 
* Τι γίνεται με το Ποικίλο Όρος;
Δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός αξιοποίησης του Ποικίλου Όρους, μιας και η γειτνίασή του είναι άμεση με την συνοικία του Αττάλου. Έχουν γίνει πολλές καταπατήσεις και τμήμα του διεκδικεί ακόμη και η Μονή Λαμίας. Γενικά είναι ένα παρατημένο βουνό. Εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορούσε το πράσινο του βουνού να διαχυθεί στην πόλη μέσα από πράσινες διαδρομές.
 
* Η υποβάθμιση της περιοχής σας, εκτός από την αδιαφορία του κράτους, μήπως οφείλεται και στο ότι οι κάτοικοι έχουν αποδεχθεί τη "μοίρα" τους;
Είναι αλήθεια ότι οι δυτικές συνοικίες κατοικήθηκαν από εργάτες με χαμηλά εισοδήματα, γιατί οι χρήσεις γης ήταν φθηνές. Για χρόνια υπήρχε αμέλεια από την πολιτεία. Δεν υπήρχε σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα την άναρχη οικιστική ανάπτυξη. Επίσης, για χρόνια η περιοχή μας θεωρήθηκε "αποθήκη" για τα σκουπίδια. Ενώ η διέλευση του τρένου ήταν άλλη μια αιτία υποβάθμισης της περιοχής. Δυστυχώς, μετά την κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής για την Πελοπόννησο, η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Σαράντη δεν αξιοποίησε τους ελεύθερους χώρους που προέκυψαν και η υποβάθμιση παραμένει. Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι αυτοί οι χώροι είναι στενά συνδεδεμένοι με το πάρκο Τρίτση, η ενοποίησή τους θα άλλαζε τη φυσιογνωμία των Αγ. Αναργύρων.
 
* Τα δρομολόγια του ΟΣΕ εξυπηρετούν τους κατοίκους;
Μέχρι πριν δύο μήνες, παρ' ότι ήταν έτοιμοι οι τρεις σταθμοί του προαστιακού, λειτουργούσε μόνο ο ένας. Η παράταξή μας έκανε δημόσια παρέμβαση, καταγγέλλοντας για απραξία τη δημοτική αρχή Σαράντη και έκτοτε λειτουργούν κανονικά. Όμως διεκδικούμε να βελτιωθεί η πυκνότητα των δρομολογίων του προαστιακού, που σήμερα είναι κάθε μία ώρα, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι.
 
* Πόσο έπληξε η κρίση την περιοχή;
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έμειναν χωρίς δουλειά λόγω της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου. Η παράταξή μας συμμετέχει στο Τρένο της Αλληλεγγύης, μια δομή που παρέχει τρόφιμα σε 150 οικογένειες. Παράλληλα, αγωνιζόμαστε για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς νερό, ρεύμα και τροφή και κανένα σπίτι να μη βγει σε πλειστηριασμό. Το όνομα της παράταξής μας Αλληλεγγύη η δύναμή μας - Κανείς μόνος του στην κρίση αντανακλά τις αρχές μας, που τις κάνουμε πράξη από το 2010. Η αγορά των Αγ. Αναργύρων θυμίζει εμπόλεμη ζώνη με τα πάρα πολλά κλειστά μαγαζιά.
 
* Τι θέλετε να φέρετε στον δήμο;
Δεσμευόμαστε είναι ότι θα φέρουμε στον δήμο την αλληλεγγύη για να μη «χαθεί» κανένας άνθρωπος από την κρίση και τον αγώνα για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που μας έχουν οδηγήσει στην ανθρωπιστική κρίση.

 http://www.avgi.gr/article/2478581/giorgos-kommatas-xreiazontai-erga-kai-oxi-epikoinoniaka-pleonasmata