Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΤΕΛΙΚΑ … ΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΣΕ, ΤΙ;

Σκέψεις από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων
(δημοτικών – περιφερειακών εκλογών) στην πόλη μας.

Υπάρχει αρκετή κουβέντα για τη σχέση που μπορεί να έχει η επιλογή στο δημοτικό ψηφοδέλτιο με την επιλογή στο περιφερειακό.  Αν π.χ. όσοι ψήφισαν τον κ. Σαράντη στο δημοτικό ψήφισαν και τον κ. Σγουρό στην περιφέρεια ή αν έκαναν άλλη επιλογή. Αν π.χ. όσοι ψήφισαν τον κ. Νταηλάκη στο δημοτικό ψήφισαν τον υποψήφιο (κ. Χαϊκάλη) που στήριξαν στην περιφέρεια οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κ.α.

Δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία, ειδικά τούτη την ώρα που δίνουμε την υπέρτατη μάχη ανατροπής των Σαμαρά – Βενιζέλου και των στηριγμάτων τους, αλλά διαπιστώνω ότι  αναπτύσσεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι σχετικά με το «ποιος ψηφίζει τι» και γι αυτό θα καταθέσω κάποια στοιχεία και σκέψεις.

Το ψηφοδέλτιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο (μαζί με τη δημοτική κίνηση Νέα Εποχή και ανένταχτους) με υποψήφιο το Γιώργο Κομματά, πήρε στις 18/5/2014 ποσοστό 23,29% ή 6,098 ψήφους. Το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια με υποψήφια την κ. Δούρου, πήρε 24,5% ή 6,311 ψήφους, δηλαδή 213 περισσότερους.

Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι, όσοι ψήφισαν ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στο Δήμο ψήφισαν ΟΛΟΙ (ή στη συντριπτική τους πλειοψηφία όπως είναι το πιο πιθανό) και ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ στην περιφέρεια, τότε οι επιπλέον 213 ψήφοι μπορεί θεωρητικά να προήλθαν είτε από όσους ψήφισαν τον κ. Σαράντη, είτε τον κ. Νταηλάκη είτε τον κ. Παϊσόπουλο. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Για να είμαστε πλήρεις στα συμπεράσματα μας, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και στον πιθανό προσανατολισμό των ψηφοφόρων των άλλων  υποψηφίων.

Τα πράγματα είναι περίπου οριακά στα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ. Ο κ. Κατσαντώνης στο δήμο πήρε 3,948 ψήφους (15,08%), ενώ ο κ. Παφίλης στην περιφέρεια πήρε 3,792 ψήφους (14,70%).

Οι ψηφοφόροι του κ. Νταηλάκη που πήρε στο δήμο 2,784 ψήφους (10,63%)  απευθύνθηκαν στην περιφέρεια, κυρίως στον κ. Χαϊκάλη που πήρε 2,161 (8,40%) και δευτερευόντως στον κ. Κουμουτσάκο που πήρε 2,399 ψήφους (9,30%).

Οι ψηφοφόροι της κ. Νίκα που στο δήμο πήρε 729 ψήφους (2,78%) στην  περιφέρεια στήριξαν κυρίως την κ. Κουτσούμπα που πήρε 576 ψήφους (2,20%) και δευτερευόντως τη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ.

Για τους ψηφοφόρους του κ. Παϊσόπουλου, ο οποίος έχει αναφορά στην κεντροαριστερά και πήρε στο δήμο 1,127 ψήφους (4,30%) δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για την περιφέρεια.

Ο κ. Σαράντης πήρε στο δήμο 11,501 ψήφους (43,92%). Λόγω του πολιτικού εύρους (από την ακροδεξιά έως την αριστερά) που έχει το ψηφοδέλτιο του, οι ψηφοφόροι  αυτοί στην περιφέρεια μπορεί να απευθύνθηκαν κυρίως στον κ. Σγουρό που πήρε 5,404 ψήφους (21%) αλλά και στον κ. Κουμουτσάκο που πήρε 2,399 (9,3%), στον κ. Παναγιώταρο που πήρε 2,958 ψήφους (11,5%), στον υποψήφιο των Οικολόγων κ. Γάκη που πήρε 778 ψήφους ( 3%), στον κ. Τζήμερο που πήρε 644 ψήφους (2,5%), στον κ. Μαντούβαλο που πήρε 385 ψήφους (1,5%) και στην κ. Γιαννακάκη που πήρε 358 ψήφους (1,4%).

Από πού λοιπόν, βγαίνει το συμπέρασμα που καλλιεργείται από πολλούς, ότι ο κ. Σαράντης και τα στελέχη του, στήριξαν (όπως υπόσχονταν και σε μένα) στην περιφέρεια στον πρώτο γύρο τη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ και θα το επαναλάβουν τόσο στο δεύτερο γύρο όσο και στις ευρωεκλογές;

Ανάμεσα στους  ψηφοφόρους του κ. Σαράντη,  υπάρχουν ακόμη αρκετοί εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι της Αριστεράς σε μεγάλο ποσοστό, ίσως και 10 – 15%. Αυτοί οι πολίτες που παρόλο που δεν έχουν καμία πολιτική ή ιδεολογική σχέση με το ακροδεξιοκεντροοικολογικό ψηφοδέλτιο του κ. Σαράντη, εξακολουθούν να τον στηρίζουν για διάφορους (θα προσπαθήσω να τους αναλύσω σε άλλο σημείωμα) λόγους, πρέπει να απεγκλωβιστούν. Και αυτό είναι το πρώτο χρέος της ΟΛΗΣ αριστεράς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: